Поради випускникам

1. Краще визначитися з вибором професії заздалегідь, а не перед дверима приймальної комісії. Тим більше, варто дізнатися якомога більше про майбутню професію. Не полінуйтесь та попросіть знайомих чи родичів, які працюють за фахом, про який ви мрієте, розповісти чи показати, що саме і як вони роблять. Відвідайте дні відкритих дверей навчальних закладів.

2. При виборі майбутньої професії не орієнтуйтеся лише на її престижність. Юристи, банкіри економісти, фінансисти справді залишаються лідерами серед престижних професій, але ринок праці ними вже давно переповнений. Тож з позиції перспективи ви можете залишитися з гарним дипломом, але без роботи.

3. Не думайте, що ті люди, які здобули престижну професію, але нині сидять без роботи, просто невдахи, а з вами буде інакше. З кожним роком роботодавці стають дедалі вибагливішими і на ринку праці виживе лише той, хто, крім звичайного вузівського диплому, має ще безліч умінь і знань.

4. Не відвертайтеся від «непрестижних» професій, дотримуючись стереотипу про них, як про «чорну» та низькооплачувану роботу. Представники робітничих професій сьогодні на вагу золота. Відповідно й заробітна плата у гарних фахівців у цій сфері іноді навіть вища, ніж у деяких «престижних» спеціалістів.

5. Дивіться оголошення роботодавців та зверніться за рекомендаціями до спеціалістів центрів зайнятості. Вам допоможуть зрозуміти, чи потрібна на ринку праці професія, яку ви вибрали.

6. Якщо ви взагалі не уявляєте, яку професію обрати, зверніться до фахівців центру зайнятості, які допоможуть вам визначитися з вибором, враховуючи ваші потреби та здібності.

7. Візьміть участь у профорієнтаційних заходах, що проводитиме служба зайнятості для учнівської молоді (ярмарки професій, марафон робітничих професій, ярмарки кар'єри тощо).

Бажаємо вам успіхів та здійснення ваших задумів!


На що варто звернути увагу при виборі майбутньої професії?

1. Перш за все перед вибором майбутньої спеціальності потрібно обміркувати, чого саме варто чекати від обраної професії. Яка сфера діяльності ближча тобі, що для тебе важливо у майбутньому, який спосіб життя ти плануєш вести і багато іншого.

2. Також дуже важливо враховувати свої здібності та склад розуму. Не варто мріяти про кар'єру перекладача, якщо в тобі схильність до точних наук і навпаки.

3. Зараз в Інтернеті можна знайти масу психологічних тестів на визначення профорієнтації. Як правило, це різноманітні твердження, з якими можна погодитися чи не погодитися. У таких тестах є питання з безлічі предметів - фізики, хімії, астрономії, літератури та інших; крім того, вони допоможуть тобі оцінити твої інтереси та риси характеру, а іноді і рівень інтелекту.

Не варто ставитися до вибору професії, як до ватися на затребуваність цієї спеціальності на ринку праці через 5 років. У цьому тобі допоможуть прогнози соціологів, які можна знайти в Інтернеті, і власний здоровий глузд.

Найчастіші помилки при виборі професії

1. Слідування моді та забобонів. Завжди і скрізь деякі професії вважаються більш престижними, ніж інші. Наприклад, професія вчителя вважається непрестижною, а від архітектора чи фінансиста – це модніше. Але ж за статистикою затребуваність у вчителів вища, ніж у бухгалтерів.

Так що, на перше місце важливо ставити свої інтереси та здібності, і тільки потім – престижність професії. Інакше можна вивчитися на модній спеціальності, а задоволення від роботи не отримувати.

2. Іти на поводу у батьків. Не бажано вибирати професію під натиском батьків чи впливом товаришів чи друзів. Звичайно, до батьків треба прислухатися, але вибір майбутнього залежить лише від тебе. Адже, часто буває так що, пішовши вчитися за велінням батьків, диплом не блищати гарними оцінками, і про те, щоб більш-менш пристойно влаштуватися за фахом не доводиться навіть мріяти. Чи не стане тоді шкода витрачених даремно років?

Так само, якщо ти хочеш вчитися разом зі своїм найкращим другом. Але тут важливо задуматися насамперед не про веселощі спільного перебування на парах, а про своє майбутнє.

3. Захоплення тільки зовнішньою чи приватною стороною професії, і не розуміння того, що належить робити на тій чи іншій роботі. Наприклад, ви бачили, як балерина пурхає по сцені, наче метелик. Але важливо задуматися, скільки років і праці було на це витрачено!

Незнання чи недооцінка деяких своїх фізичних особливостей та недоліків - одне з помилкових направляючих при виборі професії.

4. Здоров'я. Важливим фактом при виборі професії є стан здоров'я. Наприклад, алергікам протипоказані професії хіміка чи перукаря. Нерозумно мріяти про роботу, здатну погіршити стан здоров'я. В окремих випадках здоров'я стає непереборною перешкодою для отримання тієї чи іншої роботи.

У будь-якому випадку, не варто ставитися до вибору професії, як до чогось незмінного, що раз і назавжди визначити майбутнє. Попереду довга життя, в якій напевно знайдеться місце і підвищення кваліфікації, і освоєння суміжних спеціальностей, а то й радикальної зміни роду діяльності.

Вибір майбутньої професії нерідко викликає суперечки батьків та дітей. Адже батьки впевнені, що вони краще знають життя, а діти хочуть обирати самостійно, бо це їхнє майбутнє. Для того, щоб знайти поєднання думок, варто прислухатися до порад фахівців служби зайнятості.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Як допомогти дитині подолати стреc?

Права та обов'язки учнів